Velikost jídelních stolů z masivu se odvíjí především od velikosti prostoru, který máte k dispozici. Pokud je místnost velká a prostorná, můžete zvolit větší stůl, zatímco v malém prostoru bude velikost ovlivněna pouze prostorem, který je pro stůl určený. Je tedy dobré zvážit, možnost pořízení stolu rozkládacího, který se může zvětšit vysunutím dřevěné desky anebo sklopením jedné nebo dokonce obou polovin desky stolu. To umožňuje využít prostor k jiným účelům, když není stůl potřeba. Z praktických důvodů by měl i ten nejmenší jídelní stůl mít na délku alespoň 120 až 130 cm. Pokud to prostorové možnosti dovolí, u plánování by měly být u stolu dvě místa navíc, kdyby bylo třeba usadit více lidí.
Plánování a praktický přístup
Někdy může být naopak zbytečné pořizovat velký stůl do domácnosti, kde žijí dva lidé a nepořádají žádné sešlosti, kde by bylo více lidí. I v tomto případě by mohl být dobrou volbou skládací stůl, který by byl běžně sloužil v menší variantě, ale poskytl jistotu, že je v domácností možnost v případě potřeby pohostit více lidí. Některé firmy dělají i modely, které mají i 5 variací velikostí. Zajímavé designové řešení nabízí stůl, který se dá zvětšit stylem „otvírání knihy“, který je v zavřené podobě dostatečný pro 3 až 4 lidi a otevřením se jeho plocha zdvojnásobí. Právě jídelní stoly z masivu jsou pro různé variace ideální. Jsou stabilní jak v rozložené, tak i složené verzi.